Studijska tura dobre prakse u Hrvatskoj: doživljaj prirodne i kulturne baštine Vrsara kroz gastronomiju

U petak, 11 svibnja, u Vrsaru je održana studijska tura dobre prakse projekta “Uživam tradicijo” na temu promocije lokalnih posebnosti kroz turističke gastronomske proizvode. Studijsko putovanje, u organizaciji Turističke zajednice u suradnji s agencijom Fiore d.o.o., održalo se na području Općine Vrsar s fokusom na gastronomiju kao sredstvo kroz koje se nudi doživljaj prirodne i […]

U petak, 11 svibnja, u Vrsaru je održana studijska tura dobre prakse projekta “Uživam tradicijo” na temu promocije lokalnih posebnosti kroz turističke gastronomske proizvode. Studijsko putovanje, u organizaciji Turističke zajednice u suradnji s agencijom Fiore d.o.o., održalo se na području Općine Vrsar s fokusom na gastronomiju kao sredstvo kroz koje se nudi doživljaj prirodne i kulturne baštine istovremeno valorizirajući lokalne gastronomske proizvode poput školjaka, ribe, maslinovog ulja, vina i slastica.

Studijska tura je započela u Limskom kanalu gdje su predstavnici partnera iz Slovenije i Hrvatske su posjetili uzgajalište kamenica i dagnji te su nakon toga imali priliku kusati, naravno sirove, kamenice u obližnjem restoranu Fjord. Plovidbom kroz Lim, partneri su otkrili posebnosti Lima kao zaštićenog značajnog krajobraz i zaštićenog posebnog rezervata u moru i kao morsko područje NATURA 2000 zbog očuvanja morskih prirodnih staništa.

     

Na dolasku u vrsarsku luku posjetitelje je dočekao poseban razgled mjesta, sa svjetski poznatim vodičem – Giacomom Casanovom. Casanova, najpoznatiji svjetski zavodnik u dva je navrata boravio u Vrsaru, a sjećanja na ta dva putovanja poslužila su kao inspiracija za Casanova Tour koji vodi posjetitelje šetnjom romantičnim Vrsarom i otkriva do sad neistražene dijelove starog grada i pokaz ljubav na Casanovin način. Ova hodajuća interaktivna tura pod vodstvom izvođača Istra Inspirita započinje na rivi i nastavlja se na vidikovcima u starogradskoj jezgri, nudeći nezaboravno putovanje kroz ljubavnu priču o Casanovi. Šetnja je završna u Casanovinom utočištu, u kojem je boravio kad je prvi put 1743. godine posjetio Vrsar. Kraj šetnje je začinjen istarskim refoškom i vrsarskim maslinovim uljem koje Casanova citira u svojim sjećanjima i ističe kao posebnosti iz vrsarske gastronomije.

   

Ručak u ribljem fish foodu Srdela bio je na bazi lokalnih proizvoda i tradicionalnih recepata koje se kroz projekt međunarodne suradnje želi vratiti na vrsarske stolove a to su: srdele na savor, bakalar “na bilo“ s posuticami, domaća tjestenina sa slanim sarodnima, vrsarski amaretti od lješnjaka i sok od bazge.
  

U poslijepodnevnim satima je na vrsarskoj rivi predstavljena baštinska zajednica pazinskog cukerančića čiju je izradu Ministarstvo kulture uvrstilo na nacionalnu listu od 160 nematerijalnih kulturnih dobara. Predstavila ju je ljubiteljica istarske tradicije i tradicionalne gastronomije, Davorka Šajina, iz agroturizma Ograde pokraj Žminja koja je jedna od glavnih pokretača upisa pazinskog cukerančića na listu zaštićene nematerijalne baštine države zajedno sa LAG-om Središnja Istra, pazinskim Udruženjem obrtnika, pazinskom gradskom upravom, Etnografskim muzejem Istre te tvrtkama Antica kolači i Reginex kao proizvođači. 
Davorka Šajina je partnerima i prisutnima na radionici pokazala tradicionalan način na koji su se ti cijenjeni keksi nekada pekli u Istri. Recept je naslijedila od svoje mame, a ona od svoje i tako daleko u prošlost. Cukerančić je specifičan za središnju Istru i Pazinštinu i bio je tradicionalni svatovski kolač, on se ponovno sve više prodaje i peče upravo za tu prigodu. U prošlosti bi se žene okupljale i masovno radile taj kolač za svatove, s obzirom na to da je za jednu osobu to bio prevelik posao. Tada su žene ne neki način mogle pobjeći od svakodnevnog života i skupiti se, razgovarati o obitelji, svojim zanimacijama i kratiti vrijeme. Tijekom radionice prisutni su se mogli okušati u izradi svog cukerančića, dok su se sladili onima koje je gda. Šajina prethodno pripremila na svom ognjištu.

Za kraj studijske ture partneri su prisustvovali ribarskoj fešti u Vrsaru te se upoznali s konceptom ribarskih fešti i njihovom poviješću i razvitkom a imali su i priliku progledati gastronomsku ponudu koja se temelji isključivo na morskim proizvodima.

 

Projekt “Uživam tradicijo” financiran je kroz Program prekogranične suradnje Interreg V-A Slovenija – Hrvatska 2014.-2020. koji ima za cilj promicanje održivog, sigurnog i vitalnog graničnog područja, te poticanje pametnih pristupa očuvanja, mobilizacije i upravljanja prirodnim i kulturnim bogatstvima za dobrobit ljudi koji žive i rade, ili samo posjećuju programsko područje. Cilj projekta “Uživam tradicijo” je aktivno zaštititi nematerijalnu kulturnu baštinu, posebno kulinarsku tradiciju, kroz uspostavljanje kulinarske poveznice od Panonije do Jadrana i razradu privlačnih programa koji će posjetiteljima ponuditi jedinstveni doživljaj običaja i gastronomije. Očekivani rezultat projekta je kulinarska transverzala – skupna tematska tura koja će isprepletati priče o tradiciji i kulinarstvu svih uključenih prekograničnih područja.

Podijeli