Radionica sa baštinskom zajednicom pod naslovom »Oblikovanje dolenjskoga djela turističkoga produkta Uživam tradiciju“, 14. svibanj 2018

U okviru radionice sa baštinskom zajednicom održala se rasprava u vezi daljnjih zajedničkih aktivnosti, ponude tipičnih tradicionalnih dolenjskih jela, izvedbe kulinarskih radionica u smislu doživljajnog turizma, moderno zasnovanih kulinarskih tura, kulinarskih festivala i kulinarskih suvenira. Turistički produkt Uživam tradiciju mora ponuditi kulinariku koja je sukladna sa sezonom, što diktiraju i globalni trendovi. Dolenjska kmečka pojedina […]

U okviru radionice sa baštinskom zajednicom održala se rasprava u vezi daljnjih zajedničkih aktivnosti, ponude tipičnih tradicionalnih dolenjskih jela, izvedbe kulinarskih radionica u smislu doživljajnog turizma, moderno zasnovanih kulinarskih tura, kulinarskih festivala i kulinarskih suvenira.

Turistički produkt Uživam tradiciju mora ponuditi kulinariku koja je sukladna sa sezonom, što diktiraju i globalni trendovi. Dolenjska kmečka pojedina je pogodna za jesen i zimu, a štrukli su pogodni cijelu godinu. Mogli bi uključiti i pripremu pastrva kao specifične ribe dolenjskog kraja. Svakako se treba fokusirati na ponudu koja uključuje lokalne namirnice. Predstavnici baštinske zajednice (ugostitelji) već izvode neke kulinarske radionice za manje skupine posjetitelja a pri tome poštuju potrebe pojedinog segmenta posjetitelja, što bih mogli prenijeti i u okvir projekta Uživam tradiciju.

Kulinarske ture su u slovenskome prostoru već formulirane ali gosti obično ne dođu na Dolenjsko. Problem je u tome što dolenjski ponuđači nisu povezani, promocija nije jaka. Integracija baštinske zajednice bi trebala bazirati na principu pravedne trgovine i lokalnih namirnica. Posjetitelju bi trebali ponuditi potpune informacije o ponudi i infrastrukturu koja nudi mogućnost oblikovanja jedinstvenog itinerera koji pored gurmanskog doživljaja uključuje mogućnost raznolikih aktivnih događaja sve od tradicionalnog boravka u zidanicama, doživljaja melodija harmonike i slično.

Na Dolenjskem se provode kulinarski festivali (Cvičkarija, Festival modre frankinje, Festival Brežice in Pop Up Wine festival) na visokoj razini tako da bi njih mogli uključiti u okvir projekta Uživam tradiciju. Mogli bi i dogovoriti da ugostitelji naše baštinske zajednice svake godine pripreme dodatni kulinarski festival na visokom nivou.

Lijepi kulinarski suvenir uvijek može biti dobar recept, i umjesto novogodišnje čestitke. Predlagana je bila i vakuumirana mini potica ili domaća kobasica i inovativno voćna koža.

Podijeli