Radionica za baštinsku zajednicu, 19.prosinac 2017

Radionica je održana za već uspostavljenu baštinsku zajednicu Grma Novo mesto, koja se u tom smjeru još nije u potpunosti prepoznala a još uvijek ne koristi terminologije europskih konvencija vezanih uz zaštitu nematerijalne kulturne baštine. U sklopu obrazovanja Grm Novo mesto između ostalog posredno uzima ulogu promotora i održavatelja nematerijalne baštine, uključujući pripremu božićnog kruha. […]

Radionica je održana za već uspostavljenu baštinsku zajednicu Grma Novo mesto, koja se u tom smjeru još nije u potpunosti prepoznala a još uvijek ne koristi terminologije europskih konvencija vezanih uz zaštitu nematerijalne kulturne baštine. U sklopu obrazovanja Grm Novo mesto između ostalog posredno uzima ulogu promotora i održavatelja nematerijalne baštine, uključujući pripremu božićnog kruha. U tom smislu gospođa Metka Starič predstavila je model kulinarske baštine poprtnika (božićnog kruha) i način aktivacije baštinske zajednice, koja je naišla na izvanredan odaziv tako među učenicima kao i među studentima, koji su izvijestili, da je ova nematerijalna kulturna baština sačuvana na mnogim mjestima u ruralnim područjima. Naglašena je bila i prekogranična suradnja sa Parkom prirode Žumberak – Samoborsko gorje te Udrugom Trbuhovica iz Prezida. U nastavku Pia Primec predstavila je aktivnosti njihove baštinske zajednice u Prezidu.
U predvorju ispred velike dvorane održana je izložba poprtnika (božićnog kruha), kojeg su učenici pripremljeni u prethodnoj radionici, u okviru koje je sudjelovao i projektni partner Zavod Parnas sa svojim volonterima, nosiocima nematerijalne baštine pripreme poprtnika (božićnog kruha). Zavod Parnas obogatio je izložbu sa prezentacijom očuvanja baštine u smislu pripreme poprtnika (božićnog kruha), sa putujućom izložbom „Poprtnik (župnek)“, 5 panoa i filmom „Poprtnik iz Velikih Lašč i Dobrepolja“. Objašnjenja na izložbi izvodila je gospođa Patricija Jaklič, praktikantica Zavoda Parnas.

Podijeli