Priprema božićnog kruha – za danas

Povodom Dana europske kulturne baštine, 30.09.2018. su se na Trubarjevom domaćinstvu u Rašici susreli nositelji tradicije pripreme božićnog kruha poprtnika s ciljem cjelodnevnog obrazovanja za različite ciljne skupine (u sklopu projekta “Uživam tradicijo” – INTERREG V-A Slovenia-Hrvatska). Metka Starič (Zavod Parnas) i Lili Mahne (Area Gea) su sa sudionicima testirali i ocijenili novi neformalni program […]

Povodom Dana europske kulturne baštine, 30.09.2018. su se na Trubarjevom domaćinstvu u Rašici susreli nositelji tradicije pripreme božićnog kruha poprtnika s ciljem cjelodnevnog obrazovanja za različite ciljne skupine (u sklopu projekta “Uživam tradicijo” – INTERREG V-A Slovenia-Hrvatska). Metka Starič (Zavod Parnas) i Lili Mahne (Area Gea) su sa sudionicima testirali i ocijenili novi neformalni program obrazovanja kulinarske baštine božićnog kruha – poprtnika na Trubarjevom domaćinstvu.

Iako je poprtnik vremenski vezan za određeno relativno kratko božićno razdoblje, moguće je tijekom cijele godine prenositi vrijednosti vezane za to blagdansko jelo (dom, obitelj, prijenos znanja, povezanost, dijeljenje dobara). Kulinarske radionice se u preostalim vremenskim razdobljima temelje na izradi malih krušnih oblika – ptica i proizvoda lokalne samoopskrbe. Na kulinarskoj radionici pod vodstvom Lili Mahne, sudionici su oblikovali tijesto, pripremili degustacije s nadjevima iz samoopskrbe, slijedili pravila HASAP-a, proučavali deklaracije i pakirali kulinarske suvenire. Na radionici rukotvorina s Metkom Starič sudionici su izradili minijaturne knjige sa sadržajem o poprtniku (suvenire izrađuju sami sudionici kroz aktivno sudjelovanje u radionici). Odgovarajuća interpretacija i osobno iskustvo u pripremi hrane omogućuju intenzivniji doživljaj i iskustvo. Sudionici su prepoznali izradu rukotvorina kao prikladnu nadopunu kulinarskog sadržaja jer vezuje posjetitelje s kulturnom baštinom odabrane lokacije, tijekom izrade oni se osjećaju se ugodno, usvajaju nove vještine , a izrađene rukotvorine odnose sa sobom kao suvenire.

Nakon ručka slijedio se tradicionalni godišnji sastanak nosioca nematerijalne baštine pripreme poprtnika iz Slovenije i Hrvatske. Tijekom susreta su predstavljene planirane aktivnosti i inicijative za ovogodišnji Festival poprtnika, koji međusobno povezuje nositelje tradicije iz cijele Slovenije i Hrvatske. Za kulturni program se pobrinula skupina Povasjenke iz Loškog Potoka. Događaj, u organizaciji Zavoda Parnasa, podržala je i Općina Velike Lašče.

Podijeli