Održane radionice kulinarske baštine u Parku prirode Žumberak – Samoborsko gorje

Ovu subotu, 17. studenoga, djelatnici Javne ustanove Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje i članovi baštinske zajednice ovoga kraja organizirali su tri radionice tradicijske kuhinje. Cilj cjelodnevnog događanja bila je prezentacija njihova rada, povezivanje tri različite lokacije unutar Parka te jačanje veze između lokalnog stanovništva. Radionice su se održale u sklopu projekta Uživam tradiciju iz […]

Ovu subotu, 17. studenoga, djelatnici Javne ustanove Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje i članovi baštinske zajednice ovoga kraja organizirali su tri radionice tradicijske kuhinje. Cilj cjelodnevnog događanja bila je prezentacija njihova rada, povezivanje tri različite lokacije unutar Parka te jačanje veze između lokalnog stanovništva. Radionice su se održale u sklopu projekta Uživam tradiciju iz prekograničnog programa Interreg V-A Slovenija-Hrvatska.
Prva radionica održana je u prostorima udruge Etno Fletno u Samoboru gdje su sudionici učili i imali priliku pripremiti rudarsku greblicu. Polovicom 16. st., s procvatom rudarstva u Rudama pojavljuje se, prema usmenoj predaji, nekada jelo a danas kolač, rudarska greblica. U skromnim kućanstvima nekad je bio glavno jelo koje su i rudari nosili u okna za objed. Ime je dobila po tradicijskom drvenom alatu kojim se razgrtao pepeo u krušnoj peći. Ovaj autohtoni kolač ima oznaku zemljopisnog porijekla i status prvog zaštićenog gastronomskog proizvoda u Zagrebačkoj županiji, a krajem 2007. godine je Ministarstvo kulture proglasilo pripremu ovog kolača nematerijalnim kulturnim dobrom Republike Hrvatske.
Na drugoj radionici u Jurkovom Selu, nakon tradicijskog ručka na seljačkom domaćinstvu Podžumberak, sudionici su se okušali u izradi žumberačke greblice. Žumberačka je greblica smatrana varijetetom kruha te se odavno pripremala u okolici Jurkova Sela. Zajednički pripremljeni tradicijski ručak žumberačkog kraja bio je savršeni trenutak za izmjenu tradicijskih recepata. Odlaskom u Sošice, sudionici su u popodnevnim satima razvlačili tijesto i pripremali razne vrste savijača od domaćeg sira, jabuka, višanja i čvaraka u buffetu Radić-Ilas. Za potrebe organizacije cjelodnevnog programa organiziran je besplatni autobusni prijevoz. Radionicama su se pridružili i predstavnici turističkih agencija te šira zainteresirana javnost.

Podijeli