Manifestacija “Babičini kolači”

Manifestacija “Babičini kolači”   Krapinsko-zagorska županija, Turistička zajednica KZŽ i Zagorska razvojna agencija, u suradnji sa Općinom Gornja Stubica i Muzejima Hrvatskog zagorja najavljuju održavanje 13. manifestacije BABIČINI KOLAČI i pozivaju sve ljubitelje autohtonih zagorskih slastica u subotu, 30. ožujka 2019. u 15 sati, u dvorac Oršić, u Gornju Stubicu. Manifestacija Babičini kolači jedinstveno je […]

Manifestacija “Babičini kolači”

 

Krapinsko-zagorska županija, Turistička zajednica KZŽ i Zagorska razvojna agencija, u suradnji sa Općinom Gornja Stubica i Muzejima Hrvatskog zagorja
najavljuju održavanje 13. manifestacije
BABIČINI KOLAČI
i
pozivaju sve ljubitelje autohtonih zagorskih slastica
u subotu, 30. ožujka 2019. u 15 sati,
u dvorac Oršić, u Gornju Stubicu.

Manifestacija Babičini kolači jedinstveno je natjecanje u kulinarskim vještinama pripremanja slastica po starinskim receptima koje stanovnice Krapinsko-zagorske županije čuvaju kao živu tradiciju gastronomskih vrijednosti Zagorja. Manifestacija Babičini kolači pruža priliku jedinstvenog uživanja u kolačima koje će za pobjedničku lentu 13. Babičinih kolača pripremiti zagorske bake.
Za pobjedničku lentu natječu se babice koje dolaze iz svih dijelova Županije, a osvaja ju ona čiji kolač dobije najviše bodova za autohtonost recepture i sastojaka, za okus te za domišljatost u prezentaciji.
Osim za jedno od tri pobjednička mjesta, babice se natječu i za priznanje za vizualni dojam pod nazivom „Izvorno zagorsko“. U ovoj kategoriji boduje se opći dojam koliko su se natjecateljice svojom odjećom koju su odabrale nositi prilikom manifestacije i dekoracijom svog izlagačkog mjesta uspjele približiti starini zagorskog duha i tradiciji.
Ove godine babice će se natjecati pred komisijom koju čine Branko Čukelj, direktor hrane i pića u hotelu Sheraton, dopredsjednik Hrvatskog kuharskog saveza a ujedno i predsjednik ovogodišnje ocjenjivačke komisije, Božica Brkan, glavna urednica internetskog portala Oblizeki i Dražen Đurišević, promotor Podravkine kuhinje.
Uz natjecateljice, na manifestaciji će kulturu i tradiciju svog kraja predstaviti gosti iz Solina, sudionici virovske „Prkačijade“ te slovenski i hrvatski partneri na projektu „Uživam tradiciju“.
Nakon manifestacije i natjecanja bit će izdana i knjiga svih recepata kolača natjecateljica, a izloženi kolači pripremljeni na tradicionalan način prema originalnoj recepturi naših zagorskih babica mogu se kušati na samoj manifestaciji „Babičini kolači“ u Gornjoj Stubici.
Manifestacija „Babičini kolači“ ove godine održava se kroz projekt „Uživam tradicijo“, u okviru programa suradnje Interreg V-A Slovenija-Hrvatska 2014-2020.

Podijeli