KUHARSKA RADIONICA PRIPREME TRADICIONALNIH JELA

Kuharska radionica pripreme tradicionalnih jela, petak, 31. 5. 2019. U okviru kuharske radionice pripreme tradicionalnih jela pripremili smo jela koja su specifična za Dolenjsko, pogotovo za sela ispod Gorjancev : Veliki Orehek, Zajčji vrh pri Stopičah i Dolž. Za doček pripremili smo ocvirkovko iz boljeg kvašenoga testa sa domaćim čvarcima (bajnofški od krškopoljca), za glavno […]

Kuharska radionica pripreme tradicionalnih jela, petak, 31. 5. 2019.

U okviru kuharske radionice pripreme tradicionalnih jela pripremili smo jela koja su specifična za Dolenjsko, pogotovo za sela ispod Gorjancev : Veliki Orehek, Zajčji vrh pri Stopičah i Dolž. Za doček pripremili smo ocvirkovko iz boljeg kvašenoga testa sa domaćim čvarcima (bajnofški od krškopoljca), za glavno jelo jest bila kokošja obara sa domaćim krpicama, pored smo poslužili sa heljdinim, kukuruznim i pisanim kruhom. Za desert smo pripremili pečeno heljdinom kašom sa suhim šljivama te prženim bazgovim cvjetovima sa domaćim džemom od ribiza.

Ajmoht se je tradicionalno pripremao na svatbama i na sedminama. Prženu ili pohanu bazgu su tradicionalno jeli za doručak, pored su pili čaj ili bijelu kavu. Umjesto marmelade su o prženje posipali sa šećerom. Kaša od prosa sa suhim šljivama jest jelo, koje su ga pripremale majke za večeru. Ocvirkovka se je obično pekla uz značajne poljoprivredne radove – kopanje u vinogradu, košnja i slično.

Podijeli