Pilotna tura u Prezid – Rašicu – Ljubljanu

Dana 10.10.2019 partneri projekta Uživam tradiciju izveli su treću pilotnu turu na tri lokaliteta baštine uzduž kulinarske transverzale: Prezid, Rašica (Trubarjeva domačija) i Ljubljana (restoran KULT316). Na ovaj treći dio ture ponovo su pozvani novinari raznih medijskih kuća i blogeri da sudjeluju na turi. Program pilot ture bio je raznolik – u Prezidu smo kušali […]

Dana 10.10.2019 partneri projekta Uživam tradiciju izveli su treću pilotnu turu na tri lokaliteta baštine uzduž kulinarske transverzale: Prezid, Rašica (Trubarjeva domačija) i Ljubljana (restoran KULT316). Na ovaj treći dio ture ponovo su pozvani novinari raznih medijskih kuća i blogeri da sudjeluju na turi. Program pilot ture bio je raznolik – u Prezidu smo kušali tradicionalno jelo krompirušu i saznali o povijesti Prezida tijekom obilaska zavičajnog muzeja u starogradskoj jezrgi. U Rašici smo na Trubarjevoj domačiji saznali više o božićnom kruhu – poprtniku, i okušali se u oblikovanju karakterističnih ukrasa koji krase ovaj blagdanski kruh. Osnivaču slovenskog jezika, Primožu Trubarju, i tiskanju prvih knjiga na slovenskom jeziku, odali smo počast na radionici vezanja knjiga, u kojoj smo napravili svoj primjerak knjižice s receptima za poprtnik. Na posljednjoj lokaciji pilot ture – Centru kulinarike u i turizma KULT316 u Ljubljani, okušali smo se u pripremi gradskih tradicionalnih jela na inovativan način. Na kraju smo večerali uz pripremljena jela i tako završili naš posjet pilotne ture kulinarske transverzale od Panonije do Jadrana.

Na turi su sudjelovali novinari i blogeri sljedećih medija: MMC RTV, Slovenian Traveller, Gostinec, Moj malček, Blog Še en oblak, Ljubljanske novice, Televizija Vaš kanal.

Na slici formiranje jednog od tipičnih ukrasa božićnog kruha – ptica.

Podijeli