ZAKLJUČNI DOGAĐAJ PROJEKTA UŽIVAM TRADICIJU

Grm Novo mesto – centar biotehnike i turizma je na utorak, 17. prosinca 2019. zajedno sa projektnim partnerima izveo Zaključni događaj projekta Uživam tradiciju.  U prvom dijelu gospođa Renata Martinčič iz Ministarstva ekonomskog razvoja i tehnologije, predstavila je publici značaj prestižnog naziva Slovenija – europska gastronomska regija 2021, koji omogućuje Sloveniji, da postane globalno prepoznata […]

Grm Novo mesto – centar biotehnike i turizma je na utorak, 17. prosinca 2019. zajedno sa projektnim partnerima izveo Zaključni događaj projekta Uživam tradiciju.

 U prvom dijelu gospođa Renata Martinčič iz Ministarstva ekonomskog razvoja i tehnologije, predstavila je publici značaj prestižnog naziva Slovenija – europska gastronomska regija 2021, koji omogućuje Sloveniji, da postane globalno prepoznata kao jedinstvena, vrhunska gastronomska destinacija za butična 5-zvijezdična iskustva. Nadalje, gospodin Marjan Cukrov iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i prehrane naglašava da baštinske zajednice Uživam tradiciju omogućavaju posjetitelju da okusi kuhinju specifičnoga mjesta, jer nude autentičnu hranu i vina koja baziraju na lokalnoj raznolikosti. Slijedi slikovita prezentacija projekta Uživam tradiciju gospođe Tjaše Vidrih iz BIC Ljubljana. Nadalje mag. Dušan Štepec iz Zavoda za zaštitu kulturne baštine Slovenije razmatra kulturnu baštinu kao ključni element u razvoju turizma i naglašava važnost integriranja baštine u turističku ponudu kako bi se trajno sačuvala. Uvodni dio zaključuje gospođa Metka Starič iz Zavoda Parnas sa prezentacijom stvaranja iznimnih inovativnih turističkih proizvoda u suradnji sa baštinskom zajednicom.

U drugom dijelu završnog događaja, koji se održao u predvorju ispred velike dvorane, posjetitelji su dobili kulinarsko iskustvo projektnih područja uz vođenu degustaciju pojedinih projektnih partnera. BIC Ljubljana ponudio je mekane Vodnikove perece te domaću poticu od oraha i od zmijine trave, za stolom Grma Novo mesto posjetitelji kušali su poticu od oraha, dolenjsku štrukle te seljačku gozbu. Zavod Parnas predstavio je božićni kruh poprtnik uz tradicionalno svadbeno pecivo, dok se Naj tura predstavila sa prekmurskom gibanicom. Predstavnik Parka prirode Žumberak Samoborsko gorje mazio jest posjetitelje tradicionalnom poviticom od sira, jabuka i čvaraka te nudio Žumberački božićni kruh (božićnjak). Udruga Trbuhovica predstavila je tradicionalnu krumpirjevku. Turistička zajednica općine Vrsar predstavila se sa Istarskim maslinovim uljem, prezentirali su i slane sardone i Vrsarske amarete. Zagorska razvojna agencija ponudila je makovu gibanicu, gibanicu od oraha, zlevku od sira i zagorsku strepu.

Treći dio završnog događaja sastojao se od tri moderirane radionice „Animacija ruralnog područja za zajedničko stvaranje odlične lokalne eno-gastronomske ponude“, koju je vodio prof. dr. Jože Gričar, „(Kulinarska) baština kao element povezivanja turističkih ponuđača i doprinos ostvarenju turističkog potencijala“, koju je moderirala gospođa Marjanca Trščinar Antić i „Prijenos znanja za uspješnu integraciju elemenata baštine u razvoj turističke ponude“, koju je vodio dr. Janez Gabrijelčič. Radionice donijele su nove spoznaje i smjernice za daljnji rad projektnih partnera nakon završetka projekta – sve od pristupa kreiranju turističkih proizvoda u skladu s očekivanjima ciljnih skupina, načina umrežavanja turističkih pružatelja usluga sa lokalnim okruženjem, i na kraju i važnosti prijenosa znanja.

Sudionici su zaključni dio završnog događaja doživjeli u centru Novog mjesta na zajedničkom svečanom ručku u Kući kulinarstva i turizma.

 

 

Podijeli