Priručnik za aktiviranje baštinske zajednice

U sklopu projekta “Uživam tradicijo” objavljen je i Priručnik za aktiviranje baštinske zajednice pod nazivom PET STUPOVA. Namijenjen je svima vama koji su prepoznali potencijale aktivnog očuvanja kulinarske baštine kroz baštinske zajednice. Priručnik vam nudi potporu kroz pet stupova odn. pet setova modela djelovanja baštinskih zajednica – baština, interpretacija, posao, projekt i stup društvene moći. […]

U sklopu projekta “Uživam tradicijo” objavljen je i Priručnik za aktiviranje baštinske zajednice pod nazivom PET STUPOVA.

Namijenjen je svima vama koji su prepoznali potencijale aktivnog očuvanja kulinarske baštine kroz baštinske zajednice. Priručnik vam nudi potporu kroz pet stupova odn. pet setova modela djelovanja baštinskih zajednica – baština, interpretacija, posao, projekt i stup društvene moći. Model koji je osmislila Slovenska mreža za interpretaciju baštine (SMID), a koji živimo u Institutu Parnas već dugi niz godina. Kroz projekt Uživam u tradiciji, također smo prenijeli vještine i znanja drugim partnerima i pomogli im u praćenju i promicanju funkcioniranja njihovih baštinskih zajednica.

Uz model s pet stupova, priručnik također razrađuje model standardizacije ponuditelja koji svaki pojedinac može koristiti kao marketinški alat i alat za suradnju u razvoju mreže. Koordinatori mreže mogu ga koristiti za upravljanje mrežom pojedinaca i uspostavljanje matrične kontrole stanja i kvalitete grupe pojedinaca.

Sadržaj je obogaćen prezentacijom svih osam partnera na uspostavljenoj transverzali od Panonije do Jadrana, zajedno s fotografijama projektnih aktivnosti, prezentacijom odabranih jela kulinarske baštine, koje smo također opremili receptima.

Priručnik je ilustrirala ilustratorica Marija Prelog, preveden je i na hrvatski i engleski jezik, a tiskan je u 1000 primjeraka.
Priručnik je dostupan na poveznici Priročnik pet stebrov/ Priručnik Pet stupova a dostupan je i u fizičkom obliku na Institutu Parnas za sve zainteresirane.

Podijeli