TZO Vrsar

O partneru

Jedan od temeljnih zadataka TZO Vrsar je promocija turističke ponude na području destinacije Vrsar koje se odnosi za zaštićenu kulturnu baštinu. U tu svrhu organiziraju se razne manifestacije na kojima se promovira lokalna enogastronomska ponuda, npr. Ribarske fešte, Porto fest, Stari samanj. Na ovim manifestacijama pridaje se posebna pozornost očuvanju tradicije i autohtonih jela. Na ribarskim feštama nude se isključivo jela od riba i morskih plodova iz našeg mora. Porto fest je manifestacija koja nastoji povezati tradicionalne namirnice i suvremene trendove u kulinarstvu. Na događanju Stari samanj okupljaju se lokalni proizvođači autohtonih proizvoda kao što su istarski sir, pršut, kobasice, domaća tjestenina – „pljukanci“, domaći kruh, vino, maslinovo ulje i slično. Svoje proizvode također izlažu mali poljoprivredni proizvođači iz Vrsara i okolice. TZO Vrsar ima značajnu ulogu u povezivanju i koordiniranju privatnog i javnog sektora te promociji destinacije.

O lokaciji

Živopisni ribarski gradić s poviješću dugom gotovo 2000 godina u koji se svojevremeno zaljubio i slavni talijanski ljubavnik i pustolov Giacomo Casanova. Vrsar je mjesto uistinu jedinstvene ljepote i ozračja, što su oduvijek prepoznavali kako ljubitelji kupanja i opuštanja uz plažu, tako i brojni umjetnici, te lovci na uzbuđenja na njegovim biciklističkim stazama kroz zaštićenu šumu Kontija. U samoj blizini Vrsara nalazi se i jedno od najljepših prirodnih bogatstava Istre – Limski zaljev.

Stari dio grada je izgrađen na brežuljku, s kamenim kućama i skrovitim uličicama, podno kojeg se nalazi marina i luka zaštićena nizom od 18 otočića, u čemu se može najbolje uživati s jednog od brojnih vrsarskih vidikovaca. Vrsar je prepoznat i kao grad kipara, uz brojne skulpture raspoređene po gradu, a posebna atrakcija je park skulptura Dušana Džamonje.

Izvor: TZOVrsar